Εργαστήριο Κλασσικής (μη ψηφιακής) Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας

Home / Εργαστήριο Κλασσικής (μη ψηφιακής) Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας

Εργαστήριο Κλασσικής (μη ψηφιακής) Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας

Στο 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά, στα πλαίσια του μαθήματος «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» ο κ. Νίκος Κουλαμάς, φιλόλογος του σχολείου μας, άρχισε από τον Οκτώβριο του 2016 μαθήματα κλασσικής Φωτογραφίας με τους μαθητές του τμήματος Α2.

 

Στα εβδομαδιαία μαθήματα αναλύθηκαν βασικές θεωρητικές αρχές της Φωτογραφίας, κι έγινε παρουσίαση και δοκιμαστική χρήση από τους μαθητές διαφόρων τύπων κλασσικών φωτογραφικών μηχανών (pinhole, τηλεμετρικές, διοπτικές, μικρού φορμά μονοοπτικές, μεσαίου φορμά, μεγάλου φορμά 4?Χ5?), όπως επίσης και παρουσίαση και χρήση φωτομέτρου χειρός σημείου μίας μοίρας και εξήγηση του Ζωνικού Συστήματος.

 

Όλα τα μαθήματα προσανατολίστηκαν στον στόχο της εργαστηριακής εφαρμογής των ζητημάτων τους με την λήψη πορτραίτων από τους μαθητές του τμήματος. Για τον σκοπό αυτό, αναλύθηκαν βασικές αρχές και τρόποι του τεχνητού φωτισμού με επαγγελματικά φωτιστικά συνεχούς ροής και ρυθμιζόμενης έντασης και δέσμης φωτός, καθώς και βασικές αρχές για την φωτογράφιση των προσώπων. Στις 16/3/2017 και στις 30/3/2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, έγιναν δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους φωτογραφίσεις με χρήση 4 φωτιστικών πηγών Dedolights, και με την φωτογραφική μηχανή Nikon F5, τον φακό πορτραίτου Nikkor DC 135 χιλ. f/2, και δύο ασπρόμαυρα αρνητικά φίλμ Ilford HP5+, ISO 400.

 

Πέραν των μαθητών το τμήματος Α2, στην φωτογράφιση συμμετείχαν και μαθητές από το Α1 καθώς και από το Δ? Ψυκτικών. Το κάθε «τραβηγμένο» φίλμ εμφανίσθηκε ενώπιον των μαθητών στον ίδιο χώρο του σχολείου, με εξήγηση κάθε σταδίου της εμφάνισης καθώς και της χημικής του λειτουργίας. Ο καθηγητής τους θα τυπώσει επιλεγμένες στάσεις από τα εμφανισμένα αρνητικά φίλμ στον δικό του σκοτεινό Θάλαμο, και θα ακολουθήσει έκθεση των τυπωμένων φωτογραφιών και συνολική παρουσίαση και αποτίμηση το μαθήματος και το εργαστηρίου.

 

Τις δύο φάσεις του φωτογραφικού εργαστηρίου (την λήψη και την εμφάνιση του φίλμ), τις κάλυψε φωτογραφικά (με ψηφιακή μηχανή Canon G10) ο κ. Σωτήρης Γούναρης, καθηγητής πληροφορικής του σχολείου μας.